ماده 1 – کلیه وزارتخانه ها، دستگاهها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، نهادهای عمومی و انقلاب اسلامی، شهرداریها، بانکها، مراکز آموزشی و پژوهشی و سازمانها و مؤسساتی که شمول مقررات عمومی در مورد آنها مستلزم ذکر نام است، مشمول این آیین نامه می باشند.
ماده 2 – وزراء و یا بالاترین مقام اجرایی دستگاههای مشمول این آیین نامه متصدی اقامه نماز در دستگاه تحت نظر خود می باشند.
تبصره – وزراء و یا بالاترین مقام اجرایی دستگاههای مشمول این آیین نامه می توانند یک نفر واجد شرایط ( ترجیحاً یکی از معاونان خود ) را به عنوان مسئول پیگیری این آیین نامه در سطح وزارتخانه یا دستگاه تحت نظر خود تعیین نمایند و یا ستادی برای رسیدگی به امور مساجد و نمازخانه های واحدها و ادارات تابعه تشکیل دهند.
ماده 3 – باتوجه به نظر مقام معظم رهبری، در کلیه دستگاههای مشمول این آیین نامه و واحدهای تابعه آنها در سراسر کشور، به منظور ادای فریضه نماز، حداکثر مدت (20 ) دقیقه زمان در وقت فضیلت و ترجیحاً بلافاصله پس از اذان در نظر گرفته شود تا امکان شرکت کلیه مدیران و کارکنان دستگاههای مزبور در مراسم نماز جماعت فراهم شود.
تبصره – در صورتی که به تشخیص وزیر و یا بالاترین مقام مسئول دستگاه به لحاظ حساسیت شغلی شرکت همه کارکنان به صورت یکجا در نماز جماعت میسر نباشد، کارکنان با در نظر گرفتن مقتضیات محل کار، نماز خود را اقامه خواهند نمود.
ماده 4 – در کلیه دستگاههای مشمول این آیین نامه برای ایجاد امکان برگزاری نماز در وقت فضیلت آن، اقدامات زیر صورت گیرد:
الف – برنامه کلیه جلسات و اجتماعات و سایر برنامه ها حتی الامکان به گونه ای تنظیم شود که با وقت نماز تلاقی نداشته باشد و درهر حال با فرا رسیدن وقت نماز، نماز اقامه شود.
ب- محل مناسب و آراسته ای که گنجایش آن متناسب با تعداد کارکنان و مراجعه کنندگان باشد به عنوان نماز خانه پیش بینی شود.
ماده 5 – در کلیه دستگاههای مشمول این آیین نامه به منظور ارتقای دانش و بینش کارکنان و خانواده آنها در مورد نماز و فلسفه و راز و رمز آن، اقدامات لازم از طریق برگزاری جشنواره ها، نمایشگاههای فرهنگی و هنری، مسابقات کتابخوانی و دوره های آموزشی و سایر روشهای مؤثر به صورت فراگیر به عمل آید.
ماده 7 – وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظفند به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز اقدامات زیر را به عمل آورند :
الف – بخشی از مطالب کتب و جزوات آموزش معارف اسلامی به ذکر فلسفه و راز و رمز نماز اختصاص یابد.
ب- ساعات درسی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی به گونه ای تنظیم شود که با فرارسیدن وقت نماز، نماز اقامه شود.
پ – بخشی از فعالیتهای پژوهشی و تألیف پایاننامه های دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشدودکتری دررشته های ذیربط به پژوهش پیرامون نماز اختصاص یابد.
ت – در کلیه مراکز آموزشی، درمانی و بهداشتی و سایر واحدهای تابعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، محل مناسب و پاکیزه ای با گنجایش کافی برای برگزاری نماز اختصاص یافته و برای اقامه نماز توسط بیماران نیز تسهیلات لازم فراهم شود.
ث – سازمان بهزیستی کشور بخشی از جزوه های مهدهای کودک را به نماز اختصاص داده و به صورت تشریحی و تصویری خردسالان را با نماز آشنا سازند.
ماده 9 – سازمان تبلیغات اسلامی موظف است در صورت درخواست دستگاه اجرایی به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز، نسبت به تأمین نیروی انسانی ( امام جماعت) مورد نیاز برای اقامه نماز جماعت در مساجد و نمازخانه های دستگاههای اجرایی برنامه ریزی لازم را به عمل آورد و هزینه های مربوط به اجرای این ماده از محل اعتبارات دستگاههای اجرایی پرداخت می شود.
تبصره – مفاد این ماده در دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی و بیمارستانهای آموزشی و واحدهای وابسته به آن توسط دفاتر نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها اجرا خواهد شد.
ماده 17 – سازمان برنامه و بودجه موظف است به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز، اقدامات زیر را به عمل آورد:
الف – تأمین اعتبار خاص در بودجه جاری کلیه دستگاههای اجرایی کشور جهت تأمین مخارج جاری مساجد، نمازخانه ها، وضوخانه ها و سرویسهای بهداشتی در واحدهای تحت پوشش آنها.
ب- اعطای مجوز لازم به کلیه دستگاههای اجرایی کشور جهت استفاده از اعتبار مربوط به آموزش کارکنان در زمینه ارایه آموزش نماز و ترویج فرهگ نماز.
ب- تأمین اعتبار خاص جهت وزارتخانه های آموزش و پرورش ، علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان تربیت بدنی جهت اجرای برنامه های پیش بینی شده در این آیین نامه برای وزارتخانه های مزبور در زمینه ترویج فرهنگ نماز.
ماده 19 – کلیه دستگاه ها مکلفند بر نحوه نگهداری، زیبا سازی، بهسازی و بهداشت عمومی نمازخانه ها نظارت نمایند.
- با فراهم کردن مکان مناسب در مدارس و دانشگاهها برای امر نماز از انفرادی نماز خواندن آنان جلوگیری شود.
- با قدرت جاذبه زیاد در امر نماز با جوانان و نواجوانان برخورد شود، در برخورد با جوان نباید سختگیری کرد بلکه باید به آنان فرصت داد تا به مرور زمان بهتر شوند.
- به ترویج فرهنگ نماز در محوطههای عمومی مثلاً در خیابانها، بوستانها و ... اقدام کرد.
- در امر نماز جوانان و نوجوانان نباید بهصورت اجبار عمل نکرد بلکه باید از برنامههای تشویقی استفاده کرد.
- فرهنگ نماز خواندن باید از همان زمان کودکی شروع شود تا در نوجوانی و جوانی نماز جزو وجود فرد شود.
- برای ترویج نماز در میان آنان از جاذبههای دنیوی هم استفاده کنیم.
- صدا و سیما و دیگر مراکز فرهنگی در این زمینه خیلی میتوانند مؤثر باشند و فرهنگسازی نماز از این طریق باید صورت پذیرد.
- باید اول خودمان به نماز اهمیت دهیم و نیروهای مبلغ نماز را خوب تربیت کنیم تا آنان نیز بتوانند دیگران را خوب تربیت کنند.
- بعضی ستادهای اقامه نماز فعال نیستند و باید دلایل آن را مشخص و در راستای فعال کردن آنها اقدام کرد.
- توسعه فرهنگ نماز باید از مهدکودک و مدارس ابتدایی شروع شود و در این راه هزینه کرد، این هزینه در سالهای بعد جواب خواهد داد.
- خانه، مدرسه و دانشگاه که باید در امر نماز برای جوانان و نوجوانان جدی عمل کنند، در آموزش و پرورش امر نماز جدی گرفته نمیشود.
- تشویق فعالان نماز، مربیان و مجریان آن، تشکیل اردوهای فرهنگی معنوی، سفر به مراکز زیارتی و سیاحتی، پر کردن مناسب اوقات فراغت جوانان و نوجوانان.
- با جوانان و نوجوانان باید ارتباط مستمر داشت و برای نماز آنان برنامه دقیق و مدون داشت.
- باید هدف از اقامه نماز را برای جوانان و نوجوانان روشن کرد و به تشریح آثار مثبت آن در زندگی فردی و اجتماعی افراد پرداخت.
- نماز را به آسانی و با حلاوت و شیرینی در بین جوانان ترویج کرد و از شدت عمل و سختگیری در این زمینه پرهیز شود، زیرا کارآیی ندارد.
- برای امر تشویق آنان در امر نماز اساساً بودجه خاصی در نظر گرفته شود.
- برای امتیاز دادن به جوانان و نوجوانان در امر نماز، در مدارس و مساجد کارت نماز تهیه شود.
- از خود جوانان و نوجوانان در امر اجرای برنامههای نماز کمک گرفته شود.
- اجلاسهای مختلف نماز برای آنان برگزار شود.
- از پیشتازان و افراد فعال در این زمینه تجلیل شود.
- مطابق با روحیه جوانان و نوجوانان امروز به ایجاد جذابیت در مساجد و نمازخانههای مدارس اقدام شود.
- در زمان فعلی و در این قرن که کانالهای فراوانی از سوی دشمنان برای انحراف جوانان وجود دارد باید از شیوههای تبلیغاتی جدید و متنوع استفاده کنیم و به نظر میرسد از طریق کلاسیک، پیشرفت در این زمینه کند خواهد بود و باید به دنبال روشهای جاذبه عام باشیم.
- از سوی همه نهادهای مربوط به نماز، برنامهریزیهای وسیعی در این زمینهها برای جوانان و نوجوانان صورت پذیرد.
- برای تشویق و ترغیب جوانان به امر نماز، اول خانوادهها را با فرهنگ نماز آشنا کنیم.
- ارزشهای اسلامی در جامعه نهادینه شوند.
- اولیای جوانان و نوجوانان در خانه به نماز اهمیت بدهند.
- مشکلات مختلف جوانان حل شود تا زمینه جذب آنان به نماز بیشتر فراهم شود.
- فرهنگ نماز باید در خانه و خانواده نهادینه شود.
- رسانه صدا و سیما میتواند در زمینه فرهنگ ترویج و توسعه نماز مهم و تأثیرگذار باشد.
- روش چهره به چهره در توسعه فرهنگ نماز مؤثر است.
- بهتر است امور مساجد بیشتر به دست جوانان سپرده شود.
- فرهنگسازی صحیح و مناسب در امر توسعه نماز مؤثر است.
- جوانان و نوجوانان منتظر تشویق و ترغیب هستند، از این روش زیاد استفاده شود.
- از روشهای برگزاری مسابقات و اردوهای سیاحتی و زیارتی در سطح مساجد و مدارس برای جوانان و نوجوان استفاده شود.
ماهستندکه آنهارابربادمی دهند