گروه فعالیتهای قرآنی: یکی از ویژگیهای تاثیرگذار استاد صبحدل این بود که به ما(به عنوان فرزندانش)جسارت قرآنخواندن میداد و ما قرآنخواندن را از ایشان یاد گرفتیم.
«علی صبحدل» فرزند ارشد استاد«صبحدل» که دارای مدرک کارشناسی ارشد معارف و علوم سیاسی است در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) با بیان این مطلب که عمده شهرت استاد«صبحدل» اذانی بوده که در حوالی سنین 35 تا 38 سالگی گفتهاند، تصریح کرد: این اذان معروف و مشهور در مسجد جلیلی، یکی از مساجد شهر تهران گفته شده است. استاد«صبحدل» در همان زمان که اذان معروف خود را در مسجد جلیلی گفت در حسینیه ارشاد نیز به فعالیتهای فرهنگی میپرداختند و بهنوعی برنامهریزی مقدماتی سخنرانی شهید «مطهری» و «شریعتی» را برعهده داشتند.
وی افزود: ایشان در آن هنگام بیشتر اجرای مذهبی داشت و قرائت قرآن کریم، آواز یا مدحی را که قرار بود در مقام ائمه اطهار(ع) اجرا شود برنامهریزی میکرد.
علی صبحدل در ادامه با اشاره به این نکته که پدرشان بعد از انقلاب با دارالقرآن سازمان تبلیغات اسلامی همکاری داشت و در مجمع قاریان نیز فعالیت میکرد تصریح کرد: ایشان با افرادی که قبل از انقلاب در صوت و تجوید قرآن کریم تبحر داشتند ارتباط نزدیکی داشت و در راهاندازی مجالس قرائت قرآن در مساجد فعالیت و جوانان را به شرکت در این جلسات تشویق و ترغیب میکردند و به نوعی کلاسهای آموزش قرآن برگزار میکردند و این آشنایی تا این اواخر هم ادامه داشته است.
فرزند ارشد استاد«صبحدل» ادامه داد: پدرم مسابقات قرآنی را که در مساجد و مجامع دانشآموزی کشوری برگزار میشد داوری میکردند و به طور کل تمام این موارد در شهرت استاد «صبحدل» نقش بسزایی داشته است.
علی صبحدل: |
استاد«صبحدل» اذان معروف خود را سالیان سال و از زمان بچگی در مساجد قدیمی و در هیأت به همین سبک میگفته تا زمانی که به سن 35 یا 38 سالگی میرسد و شخصی این اذان را ضبط میکند و باعث ماندگاری آن میشود. |
علی صبحدل به ویژگی بارز اذان استاد«صبحدل» اشاره و اظهار کرد: این اذان فارسی است و از الحان فارسی در این اذان استفاده شده و کمی با اذانهای عربی متفاوت است، اذان دیگر موذنها عربی است ولی اذان پدرم فارسی است و فردی که با نغمات موسیقی ایرانی و عربی آشنا باشد به راحتی به این نکته پی خواهد برد.
وی تصریح کرد:استاد«صبحدل» اذان معروف خود را سالیان سال و از زمان بچگی در مساجد قدیمی و در هیأت به همین سبک میگفته تا زمانی که به سن 35 یا 38 سالگی میرسد و شخصی این اذان را ضبط میکند و باعث ماندگاری آن میشود.
فرزند ارشد استاد«صبحدل» به این نکته که این سبک اذان، خاص ایشان است و با تمرین فراوان بدست آوردهاند اشاره و تأکید کرد: ایشان با نغمات و ردیفهای موسیقی ایرانی آشنایی داشتند و باعث شد اذانی بگویند که با استفاده از نغمات و الحان فارسی گفته شده به همین دلیل برای شنونده ایرانی این اذان دلپذیرتر است.
علی صبحدل در ادامه به آشنایی پدرشان به موسیقی ایرانی اشاره و اظهار کرد: استاد«صبحدل» از جوانی که در مغازه پدرشان به فعالیت مشغول بودند و بهنوعی شاگردی پدرشان را میکردند افرادی در نزدیکی آنان بودند که به الحان و مقامات ایرانی و الحان فارسی آشنایی کاملی داشتند و ایشان از این افراد موسیقی ایرانی را بهصورت تجربی فرا گرفت و از همان دانش قبلی خودشان در این اذان به خوبی بهره برد.
وی ادامه داد: اذان ایشان فارسی است و خیلی تجویدی نیست و اذانهای دیگر عربیتر و تجویدیتر است و دستگاههای آوازی این موذنها متفاوت است ولی اذان پدرم رنگ و بوی فارسی دارد.
فرزند ارشد استاد«صبحدل»: |
ایشان با افرادی که قبل از انقلاب در صوت و تجوید قرآن کریم تبحر داشتند ارتباط نزدیکی داشت و با استاد«صبحدل» در راهاندازی مجالس قرائت قرآن درمساجد فعالیت و جوانان را به شرکت در این جلسات تشویق و ترغیب میکردند و به نوعی کلاسهای آموزش استاد قرآن را برگزار میکردند و این آشنایی تاکنون نیز ادامه داشته است. |
فرزند ارشد استاد«صبحدل» در ادامه با اشاره به این نکته که استاد«صبحدل» تهیه کننده رادیو بعد از انقلاب بودند گفت: ایشان هر شعری را نمیخواند و مداحان حال حاضر بهتر است از ایشان تأسی بگیرند، زمانی که در رادیو بودند شعرها را انتخاب میکرد و به هر شعری اجازه پخش نمیداد.
علی صبحدل در ادامه تصریح کرد: چند دعا از ایشان به یادگار مانده که در رادیو پخش شده و آوازهایی هم از ایشان مانده که در حسینیه ارشاد اجرا کردهاند.
وی در ادامه به خانواده مذهبی پدر استاد«صبحدل» اشاره کرد و افزود: پدر استاد ادعیه خوان و قاری قرآن بود و در مجموع تمامی خانواده استاد از صوت خوشی نیز برخوردار بودند و در مسائل صوتی و صدایی تبحر داشتند.
فرزند استاد«صبحدل» گفت: بعد از انقلاب توسط مجمع قاریان و استادان سازمان تبلیغات موج تربیت استاد قرائت قرآن شامل؛ روخوانی، روانخوانی و تجوید به راه افتاد و یک عده از جوانان مستعد را پرورش دادند تا این افراد بتوانند به دیگران نیز نکات لازم را آموزش دهند که عده بسیاری از قاریان امروزی شاگردان آن استادان هستند و خود افرادی که در مجمع برنامهریزی میکردند شبها در مساجد تدریس میکردند و نه تنها برنامهریزیهای کلان برای شهرستانها داشتند علاوه بر این در هر ناحیه و منطقه نیز به پرورش شاگرد میپرداختند.
علی صبحدل ادامه داد: در منطقه مجیدیه تهران سه مسجد به نامهای مسجد زینالعابدین(ع)، مسجد المهدی(عج) و مسجد سجاد(ع) بود که در این سه مسجد استاد«صبحدل» به تدریس روخوانی، نغمات و تجوید مشغول بود و شاگردان ایشان هماکنون در این مساجد مشغول تدریس رشتههای قرآنی هستند.
علی صبحدل: |
پدرم در کلاسهای استاد«موسوی» که در مسجد ارگ برگزار میشد برای ترغیب جوانان و نوجوانان شرکت میکرد و بعضی از صوتهای شاگردان را گلچین و بعد از ضبط کردن این صوتها را در رادیو پخش میکرد. |
وی افزود: پدرم در کلاسهای استاد«موسوی» که در مسجد ارگ برگزار میشد برای ترغیب جوانان و نوجوانان شرکت میکرد و بعضی از صوتهای شاگردان را گلچین و بعد از ضبط کردن، این صوتها را در رادیو پخش میکرد.
فرزند استاد«صبحدل» در ادامه به خدمات ایشان در انقلاب اسلامی اشاره و تصریح کرد: سرودهای قبل از انقلاب که ساخته و یا در حسینیه ارشاد نیز پخش میشد برعهده برخی از موسیقیدانان بود که استاد«صبحدل» نیز سهمی در ساختن این سرودها داشت و حتی در سرود «خمینی ای امام» که در بدو ورود امام(ره) به ایران خوانده شد نیز سهمی داشت.
علی صبحدل در ادامه به تأثیرگذارترین ویژگی استاد«صبحدل» اشاره و اظهار کرد: همیشه ما را به پای بحث و صحبت بزرگان و روحانیت و روشنفکران قدیم و جدید میبرد و چون ایشان اهل تفکر بود دوست داشت فرزندانش نیز اهل تفکر باشند همچنین ما روش تلاوت قرآن را از ایشان آموختیم.
فرزند ارشد استاد«صبحدل» در پایان تصریح کرد: در خانه تلاوت قرآن را از ایشان آموختیم و ایشان از ما میخواست تا همانند خودش قرآن را تلاوت کنیم. ایشان در واقع به ما جسارت قرآن خواندن میداد و فرزندان خود را مورد تشویق قرار میداد و حتی صدای ما را ضبط میکرد.
منبع:خبرگزاری قرانی ایران